" />
Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
ebusdepharm.over-blog.com

Number Bases Conversion Using Casio fx 991ms

BINARY NUMBERS
1. Convert 11001101 base two to a number in denary
(A)205 (B)204 (C)203 (D)206
Solution:- Using fx-991MS calculator
[ON] [MODE] [MODE] [3] [BIN](log)
Press [1] [1] [0] [0] [1] [1] [0] [1] [=] [dec] (205)
The correct option is “A”
2. Multiply 11010 (X) 111
(A)11110110 (B)10110111 (C)10110110 (D)11111110
Solution:- Using fx-991MS calculator
[ON] [MODE] [MODE] [3] [BIN] (log)
Press [1] [1] [0] [1] [0] [X] [1] [1] [1] [=] (10110110)
The correct answer is “C”
3. Divide 1010110 by 1011
(A)101 (B)111 (C)110 (D)100
Solution:- Using fx-991MS calculator
[ON] [MODE] [MODE] [3] [BIN] (log)
Press [1] [0] [1] [0] [1] [1] [0] [÷] [1] [0] [1] [1] [=] (111)
The correct option is “B”
4. Add 11111 by 111
(A)101100 (B)111110 (C)110111 (D)100110
Solution:- Using fx-991MS calculator
[ON] [MODE] [MODE] [3] [BIN] (log)
Press [1] [1] [1] [1] [1] [÷] [1] [1] [1] [=] (100110)

 

OCTAL
1. Add 654 by 236
(A)1112 (B)6112 (C)1113 (D)2112
Solution:- Using fx-991MS calculator
[ON] [MODE] [MODE] [3] [OCT]
Press [6] [5] [4] [+] [2] [3] [6] [=] (1112)
2. Subtract 654 by 236
(A)418 (B)416 (C)413 (D)412
Solution:- Using fx-991MS calculator
[ON] [MODE] [MODE] [3] [OCT]
Press [6] [5] [4] [-] [2] [3] [6] [=] (416)
3. Multiply 654 by 236
(A)204418 (B)210416 (C)204413 (D)204050
Solution:- Using fx-991MS calculator
[ON] [MODE] [MODE] [3] [OCT]
Press [6] [5] [4] [X] [2] [3] [6] [=] (204050)
4.Divide 654 by 236
(A)2 (B)4 (C)3 (D)7
Solution:- Using fx-991MS calculator
[ON] [MODE] [MODE] [3] [OCT]
Press [6] [5] [4] [÷] [2] [3] [6] [=] (2)

 

HEXADECIMAL
1 .Convert 6AE2 to denary
(A)109872 (B)27362 (C)27361 (D)100274
Solution:- Using fx-991MS calculator
[ON] [MODE] [MODE] [3] [HEX]
Press [6] [A] [E] [2] [=] [DEC] (27362)
option “B” is correct
2 .Add 6AE + 23
(A)6D1 (B)6D2 (C)6D3 (D)5D2
Solution:- Using fx-991MS calculator
[ON] [MODE] [MODE] [3] [HEX]
Press [6] [A] [E] [+] [2] [3] [=] (6D1)
3 .Multiply 6AE by 23
(A)6D1A (B)6DE2 (C)E9CA (D)5D2A
Solution:- Using fx-991MS calculator
[ON] [MODE] [MODE] [3] [HEX]
Press [6] [A] [E] [X] [2] [3] [=] (E9CA)
4. Divide 6AE by 23
(A)61 (B)30 (C)63 (D)52
Solution:- Using fx-991MS calculator
[ON] [MODE] [MODE] [3] [HEX]
Press [6] [A] [E] [÷] [2] [3] [=] (30)
5. Subtract 6AE by 23
(A)6D1 (B)682 (C)68B (D)5D2
Solution:- Using fx-991MS calculator
[ON] [MODE] [MODE] [3] [HEX]
Press [6] [A] [E] [-] [2] [3] [=] (68B)

 

CONVERSION BASES
1. Convert 632 base 8 to base 2
(A)110011010 (B)111101010 (C)100011010 (D)100000111
Solution:- Using fx-991MS calculator
[ON] [MODE] [MODE] [3] [OCT]
Press [6] [3] [2] [=] [BIN] (110011010)
2. Convert 632 base 8 to base 12
(A)19A (B)1A9 (C)11A (D)2CD
Solution:- Using fx-991MS calculator
[ON] [MODE] [MODE] [3] [OCT]
Press [6] [3] [2] [=] [HEX] (19A)
3. Convert 632 base 8 to denary
(A)410 (B)110 (C)102 (D)141
Solution:- Using fx-991MS calculator
[ON] [MODE] [MODE] [3] [OCT]
Press [6] [3] [2] [=] [DEC] (410)
4. Convert 2C45 base 12 to base 8
(A)26104 (B)26143 (C)26105 (D)26114
Solution:- Using fx-991MS calculator
[ON] [MODE] [MODE] [3] [HEX]
Press [2] [C] [4] [5] [=] [OCT] (26105)
5. Convert 2C45 base 12 to denary
(A)26104 (B)11333 (C)26105 (D)26114
Solution:- Using fx-991MS calculator
[ON] [MODE] [MODE] [3] [HEX]
Press [2] [C] [4] [5] [=] [DEC] (11333)
6. Convert 11010 base 2 to base 8
(A)32 (B)43 (C)26 (D) 14
Solution:- Using fx-991MS calculator
[ON] [MODE] [MODE] [3] [BIN]
Press [1] [1] [0] [1] [0] [=] [OCT] (32)
7. Convert 11010 base 2 to base 12
(A)5B (B)4B (C)2B (D) 1A
Solution:- Using fx-991MS calculator
[ON] [MODE] [MODE] [3] [BIN]
Press [1] [1] [0] [1] [0] [=] [HEX] (1A)
8. Convert 11010 base 2 to denary
(A)53 (B)43 (C)26 (D) 14
Solution:- Using fx-991MS calculator
[ON] [MODE] [MODE] [3] [BIN]
Press [1] [1] [0] [1] [0] [=] [DEC] (26)
Note
(Octal = base 8) (hexadecimal = base 12) (binary = base 2)
(Denary = base 10).

The Legends

Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post